Wednesday, June 22, 2011

Article recently published in New World Finn - Proud to be a mamu

This column of mine was recently published in the New World Finn
- an Finnish-American quarterly that I recommend you subscribe to if you are interested in the Finnish diaspora. Hopefully they make online subscription a reality soon so folks outside of the U.S. and Canada can also subscribe to this fine paper.

(Click on text to enlarge. Finnish translation can be found below.)Mamu on suhteellisen uusi sana suomen kielessä. Sitä käytettiin alun perin maahanmuuttaja-sanan byrokraattisena lyhenteenä, mutta se sai pian negatiivisia mielleyhtymiä, kun suvaitsemattomat ksenofobit alkoivat käyttää sitä internetin keskustelupalstoilla. Näiden onnettomien yksilöiden suurimmat huolenaiheet olivat (ja ovat edelleen), että mamut olivat täällä varastamassa työpaikkoja, hyväksikäyttämässä sosiaalietuuksia ja muutenkin pilaamassa "puhdasta" suomalaista kulttuuria. Viime vuosina muutamat meistä maahanmuuttajista ovat alkaneet vaatia mamu-sanaa itsellemme, jotta voisimme ylpeinä tunnustautua mamuiksi. Sanoissa on voimaa ja haluamme mamu-sanan voiman itsellemme.

Joskus vitsailen, että olen tuplamamu – maahanmuuttajien jälkeläinen, joka on päättänyt seurata perheen perinteitä ja tulla itse siirtolaiseksi. Olisin voinut hiihtää helpompaakin latua tässä maailmassa, ja joinakin päivinä minulla on heikkoja hetkiä, jolloin kaipaan innottomasti vanhaa kotimaatani, maata, jossa olen syntynyt. Sekä yhteiskunnalliset että kulttuurilliset erot vaikuttavat mamun jokapäiväiseen elämään, ja ne vain korostuvat, kun maahanmuuttajien vastustajat pääsevät ääneen.

Nykyinen poliittinen tilanne ei tee mamun elämää yhtään helpommaksi. Kevään eduskuntavaalien tulokset osoittavat, että noin 19 % suomalaisista ei halua meitä Suomeen. Nämä ovat pääosin samoja ihmisiä, jotka äänestivät populistista Perussuomalaiset-puoluetta. Perussuomalaisten epävirallinen linja on ”En ole rasisti, mutta…”. He peittävät rasismiaan semiälykkään populistisella retoriikalla, mutta viesti on selkeä: Suomi vain suomalaisille. Persut voivat jongleerata sanojaan ja iskulauseitaan niin paljon kun he jaksavat, mutta he eivät voi kätkeä tietämättömyyttään eivätkä muutoksen pelkoaan. Heidän on myös otettava vastuu maahanmuuttajien ja maahanmuuttajataustaisten suomalaisten kokemasta lisääntyneestä vihamielisyydestä ja väkivallasta. Perussuomalaisten ansiosta vähemmän valaistuneiden mielessä on ok olla kiihkoilija.

Olen ylpeä maahanmuuttajaesivanhemmistani, miehistä ja naisista, jotka olivat tarpeeksi rohkeita jättämään kaiken tutun siinä toivossa, että he löytäisivät onnen ja turvallisuuden jossain tuolla suuressa isossa maailmassa, kaukana kotoa. Olen myös ylpeä ollessani maahanmuuttaja Suomessa, ja pitivät Persut siitä tai ei, olemme täällä mamuveljieni ja -sisarteni kanssa pysyvästi. Olemme osa tulevaisuuden Suomea: Suomea, jolla on paljon potentiaalia, Suomea, jolla on mahdollisuuksia, unelmien Suomea, ja toivomme että jonakin päivänä lapsemme ovat ylpeitä siitä mitä olemme saavuttaneet käsillämme, selillämme, aivoillamme.

8 comments:

 1. Hyvä Willie, toivoisin että kun osallistut maahanmuuttopoliittiseen keskusteluun mukaan, niin sinulla olisi edes ihan ne perusfaktat tiedossa. Se mihen maahanmuuttopoliittinen kritiikki kohdistuu ei vaikuta sinun toimintaasi mitenkään negatiivisesti hyvässä lykyssä vaikutus voi olla positiivinen. Perussuomalaiset kannattajat vastustavat vastuutonta turvapaikkapolitiikkaa ei itsenäisesti suomeen tulevia hyödyllisiä työtä tekeviä ihmisiä tai suomalaisen puolisoksi tulevia ihmisiä. Nykyinen tilanne on juuri tämän osalta niin väärin, että Somali kun kävelee rajalta sisälle, niin hänelle kaadetaan asunnot, rahaa ja kaiken mitä voi nyt tarvita välittömästi (näin vähän kärjistäen), mutta suomalainen ei meinaa saada kotimaahansa millään ulkomaalaista puolisoaan. Somali kun tas hoitaa homman kunnolla, niin koko suku lennätetään tänne valtion kustannuksella.

  Maahanmuuttopoliittinen kritiikki kohdistuu ensisijaisesti meidän päättäjiimme, ei itse maahanmuuttajiin.

  Voit aina verrata tilannetta miten valtio hoitaa entisessä kotimaassa uusien ihmisten "kotouttamisen" verrattuna suomen tapaan hoitaa tämä asia.

  Kukaan ei ole varastanut mamu sanaa maahanmuutajilta. Tämä on ihan samanlaista kitinää kuin yhdysvalloissa mustien kohdalla. Ei sanan negatiivinen sävy vaihdu sanaa vaihtamalla. Jos sanan negatiivinen mielleyhtymä kuitenkin häiritsee, suosittelen käyttämää ennemmin kohdallasi vaikka sanaa siirtolainen, koska se kuvaa sinua paremmin ja sana kuulostaa suomalaisen korvissa positiiviselta. Siirtolaisuus sanaan kuitenkin sisältyy mielikuva työnteosta jota suomalaiset arvostavat yli kaiken.

  Voin suurella varmuudella sanoa, että niin Hommafoorumin väki kuin Perussuomalaisten kannattajat toivottavat sinut tervetulleeksi suomeen. Sinä kun edustat sitä ihmistyyppiä maahanmuuttajista joka vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan. Sen sijaan yllä oleva artikkelin myötä siirryt siihen kitisijäjoukkoon joita suomalaiset eivät halua tänne.

  ReplyDelete
 2. Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, pää pois sieltä pensaasta.

  ReplyDelete
 3. Laitas ny kommentteja siitä mitä on tullut sanottua tuonne finlandforumille, eikö naama kestä ottaa vastaan palautetta?

  ReplyDelete
 4. Eli sinusta ei ole mieheksi vastaamaan sanomisistasi vaan karkaat kuten akat.
  Laitetaan ny aivan nimi tähän vaikka ensimmäinen kommentti tähän onkin niin ei tarvi itkeä että nimettömät vainoaa...
  Raukka.

  ReplyDelete
 5. Hannu V. Kiitoksia palauatteesta. Kiva kun teillä on niin paljon vapaa-aikaa. Mulla ei ole muuta sanottavaa.

  ReplyDelete
 6. Racism increasingly aimed at children and teens:

  http://www.yle.fi/uutiset/news/2011/07/racism_increasingly_aimed_at_children_and_teens_2708824.html

  Lapset ja nuoret törmäävät yhä näkyvämpään rasismiin:

  http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/07/lapset_ja_nuoret_tormaavat_yha_nakyvampaan_rasismiin_2707571.html

  ReplyDelete
 7. Nice ad hominem there.

  ReplyDelete