Wednesday, March 9, 2011

Kysymyksiä uudelta Suomen kansalaise​lta - Questions from a new Finnish citizen - The responses that I received

A few weeks ago I sent an email out to the various political parties of Finland (recipients of the email include:  Anni Sinnemäki, Jutta Urpilainen,, Mikael Junger, Jyrki Katainen, Alexander Stubb, Mari Kiviniemi, Mauri Pekkarinen, Anne Kalmari, Susanna Huovinen, Riitta Mäkinen, Maia Fandi, Olli-Pekka Niskanen, Pasi Palmulehto, Peter Östman, Piia Soininen, Veikko Ahola, Eero Paananen, Kauko Tuupianen, Lulzim Voca, Jorma Uski, and both the Central Finland and national offices of the various parties) in an attempt to gather enough information to make an educated decision before I cast my vote in the parliamentary election this spring.     Every party with the exception of the Pirate Party of Finland took the time to answer.  Here is the email that I sent and the answers I received.  To my English language readers, sorry, but I just don't have time to translate all of the answers that I received.  To read the email that I sent in English, click hereSain viime syksynä Suomen kansalaisuuden, mikä tarkoittaa, että olen nyt oikeutettu äänestämään tulevissa eduskuntavaaleissa. En kuulu mihinkään puolueeseen enkä vielä tiedä, ketä äänestän. Siksi kirjoitan teille. Aion lähettää tämän viestin kaikille puolueille, joilla on ehdokkaita eduskuntavaaleissa. Maahanmuuttajana maahanmuuttopoliittiset kysymykset ovat luonnollisesti minulle tärkeitä.


Mikä on puolueenne virallinen kanta maahanmuuttoon? Mitä mieltä puolueenne on maahanmuuttajien integroinnista suomalaiseen kantaväestöön?


Maahanmuutto ja maahanmuuttajiin liittyvät asiat ovat olleet kuuma aihe mediassa viime vuosina. Usein vaikuttaa siltä, että keskustelut käsittelevät lähinnä pakolaisia ja pakolaisiin liittyviä kysymyksiä. Todellisuudessa suurin osa maahanmuuttajista on täällä kuitenkin rakkauden, työn, tai molempien takia. Itse muutin Suomeen mentyäni naimisiin suomalaisen naisen kanssa. Olen ollut oma-aloitteinen ja ahkera veronmaksaja koko sen ajan, kun olen asunut Suomessa. Sama pätee myös moneen muuhun maahanmuuttajaan: me käymme töissä, maksamme veroja ja kasvatamme lapsemme osaksi suomalaista yhteiskuntaa.


Miksi tätä hiljaista enemmistöä ei ole huomioitu, kun on keskusteltu maahanmuuttoasioista? Miksi kukaan ei ole kysynyt meiltä, mikä olisi tehokkain tapa integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan?


Uutena Suomen kansalaisena olen äärimmäisen ylpeä siitä, että voin nyt osallistua täysivaltaisesti demokratiaan. Pidän itseäni hyvin asioista perillä olevana, ja seuraan politiikkaa eri medioiden kautta. En ole vielä päättänyt, ketä äänestän tulevissa eduskuntavaaleissa.


Mitä siis oikeastaan haluan kysyä, taitaa olla tämä: Miksi minun maahanmuuttajana tulisi äänestää juuri sinua tai muita puolueesi ehdokkaita?


Arvostaisin todella paljon, jos jollain puolueenne edustajalla olisi aikaa vastata kysymyksiini. Odotan mielenkiinnolla eri puolueiden vastauksia, jotta voin objektiivisesti vertailla vastauksia ennen kuin teen päätöksen ehdokkaastani.


Kunnioittaen


Will


Anne Kalmari (Keskusta):
Hei!

Lämmin kiitos postista!
Mikä olisi sinun mielestäsi tehokkain tapa integroitua yhteiskuntaamme? Työ? Ystävät? Keskusta on kansanliike, jossa vaikutetaan juuri alhaalta ylöspäin, kuten tukiryhmäläiseni Ahmed Al Massri on tehnyt.

Ajattelen näin:
Ulkomaalaiset ovat tervetulleita työskentelemään Suomessa! Meillä vain pitäisi saada työnantajille asennemuutosta, niin että myös maahanmuuttajat saisivat koulutustaan vastaavaa työtä. Kunnon kielenoppiminen edesauttaisi siinä. Olen ollut usein esim. diblomi-insinöörien koulutusta vastaavien ihmisten tai lääkäreiden kyydissä taksissa! Tämä on voimavarojen haaskuuta. Tarvitsemme tekijöitä, kun meillä siirtyy suuret ikäpolvet eläkkeelle.

Mitä sitten tulijoilta toivoisin? Suomalaiseen yhteiskuntaan tulijat joutuvat tietysti hyväksymään Suomen kulttuurin. Hyvine ja pahoine piirteineen. Maassa maan tavalla. Luulen, että ihmiset ovat valmiita töihin, jos siihen annetaan mahdollisuus, eivätkä halua liikaa paapomista?

Olen pakolaisista ja turvapaikanhakijoista sitä mieltä, että niitä tulisi ottaa maahamme sen verran kuin mistä voimme pitää huolta. Heidän kotouttaminen ja esimerkiksi kielenopetus pitää järjestää entistä paremmin. Samoin haluaisin, että jo kulttuurivaihdonkin vuoksi tekisimme lisää vapaaehtoista tuki- ja ystäväperhetoimintaa. Siinä antaja saa paljon. Ei pidä antaa syntyä kaupunginosia, joissa maahanmuuttajat syrjäytyvät muusta yhteiskunnasta. Teemme karhunpalveluksen, jos päästämme rikollisilla perusteilla ihmisiä maahan. He vievät paikan todellisilta tarvitsijoilta.
Mukana on puolueemme maahanmuuttoasiakirja, joka, pahus vie, keskittyy sekin enemmän turvapaikanhakijoihin. Anna palautetta.
Terveisin
Anne Kalmari
Kansanedustaja
www.annekalmari.net

Alexander Stubb (Kokoomus):
Hei, kiitos paljon viestistäsi!

Itse olen ollut aina liberaalin maahanmuuttopolitiikan kannattaja. Kokoomuksessa on maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä jonkin verran vaihtelua puolueen sisällä, mutta eduskuntaryhmämme on hyväksynyt oheisen raportin http://www.kansallisetmaahanmuuttajat.fi/kokoomus/raportti_maahanmuuttopolitiikast/

Toivottavasti löydät sieltä vastaukset kysymyksiisi!

Alex


Sini Korpinen (Kokoomus):

Kiitos viestistäsi, ja onnittelut uudesta kansalaisuudesta - jos nyt näin voi sanoa! Pahoittelen viivästynyttä vastausta.

Puolueemme virallinen kanta on, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa maahanmuuttoa, jos mielimme ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme. Tarvitsemme työtä, työntekijöitä ja yrittäjyyttä - tässä uskomme meillä olevan voitettavaa juuri maahanmuuttajilta. Olet aivan oikeassa siinä, että vaikka pakolaiset muodostavat pienehkön prosentuaalisen osuuden kaikista Suomeen tulevista maahanmuuttajista, keskustelu keskittyy usein heihin. Vaikka maahanmuuttoon - kuten mihin tahansa muuhunkin ilmiöön - liittyvistä ongelmista on saatava avoimesti puhua, pitäisi keskittyä uhkien sijasta myös mahdollisuuksiin.

Kotouttamiseen ja integrointiin on varattava riittävästi resursseja, jotta voimme onnistua tässä. Tällä hetkellä resursseja ei ole aina riittävästi esimerkiksi suomenkielen opetukseen.Meidän mielestämme tärkeää on kuitenkin, että maahanmuuttaja pystyy osallistumaan ja sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan samalla kun hän säilyttää yhteyden myös omaan kieleen ja kulttuuriin.

Olet oikeassa myöskin siinä, että usein maahanmuuttokysymyksistä puhutaan ikään kuin maahanmuuttajista huolimatta, eikä heidän kanssaan. Siksi esimerkiksi Kokoomuksen läheisjärjestönä toimii Kansalliset Maahanmuuttajat, jotta uussuomalaiset löytäisivät tiensä puolueeseemme. Kansalliset Maahanmuuttajat osallistuvat aktiivisesti muiden läheisjärjestöjen, kuten Naisten ja Nuorten Liittojen, tavoin puolueen sisällä käytävään keskusteluun, ja heitä löytyy myös luottamushenkilöpaikoilta. Näin pystymme laajentamaan myös omaa ymmärrystämme kaikista maahanmuuttajien haasteista.

Olemme pyrkineet omassa retoriikassamme tuomaan esille juuri mahdollisuuksia, joita maahanmuuttoon liittyy - siksi järjestimme esimerkiksi Hei, me puhutaan maahanmuutosta -keskustelukiertueen. Jotta huomio kiinnittyisi myös Sinun kaltaisiisi, jotka tuovat paljon hyvää mukanaan.

Kokoomuksen vahvuus on se, että me haluamme luoda kaikille mahdollisuudet menestykseen tässä maassa - ihonväristä, uskonnosta, iästä ja kielestä huolimatta. Uskomme, että teemamme puhuttelevat kaikkia, jotka haluavat tehdä töitä yhteisen hyvän eteen - niin uussuomalaisia kuin syntyperäisiä suomalaisia. Kaikilla tulee olla oikeus tehdä töitä Suomen ja täällä asuvien hyvinvoinnin eteen. Työn tekemisen on oltava kannattavaa, ja tähän Kokoomus on esittänyt useita parannuksia.

Jos Sinulla on lisäkysymyksiä joistakin teemoistamme, vastaan mielelläni.

Ystävällisin terveisin,

Sini Korpinen
Poliittinen sihteeri

Yrjö Hakanen (SKP):

Kiitos yhteydenotosta. Suomen kommunistisen puolueen kanta maahanmuuttoon on alla olevassa puoluekokouksen päätöksessä.
http://www.skp.fi/2010-8-6/maahanmuuttajien-ja-tyovaen-yhteisten-etujen-puolesta
Asiakirjasta ilmenee, että haluamme ratkoa asioita yhdessä maahanmuuttajien kanssa ja korostamme Suomessa syntyneiden työntekijöiden, vähävaraisten ja maahanmuuttajien yhteisiä etuja.

Terveisin
Yrjö Hakanen


Pauliina Maukonen-Kärkkäinen (Keskusta):

Lämmin kiitos yhteydenotostasi ja tiedustelustasi. Onnea myös Suomen kansalaisuudesta! On hienoa, että teet äänestyspäätöksesi järkiperustein eli punnitset itsellesi tärkeitä asioita ja puolueiden näkemyksiä ja linjoja niihin.
Keskusta ei ole vielä julkaissut vaaliohjelmaansa, mutta tavoiteohjelma meillä on toki jo olemassa eli se päätettiin Lahden puoluekokouksessa kesällä 2010. Siinä on myös maahanmuuttoon liittyviä huomioita, kuten on myös eduskuntaryhmän maahanmuuttoasiakirjassa. Niihin pääset tutustumaan oheisesta osoitteesta: http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Politiikka/Ohjelmat_ja_kannanotot.iw3
Olemme kyllä koettaneet huomioida myös maahanmuuttajat poliittisten tavoitteidemme valmistelutyössä. Eli viime keväänä, kun puolueemme valmisteli tavoiteohjelmaa, lähetimme eri järjestöille - myös maahanmuuttajien yhdistyksille- ohjelmaluonnoksemme kommentoitavaksi. Saimme ihan kiitettävästi palautetta eri yhdistyksiltä. Tällaista toimintamuotoa jatkamme varmasti tulevaisuudessakin, jotta kansalaisten ääni kuuluu poliittisessa valmistelutyössä muutenkin kuin kansanedustajien kautta.
Olet lämpimästi tervetullut tapaamaan kansanedustajaehdokkaitamme ja tenttaamaan heiltä heidän maahanmuuttopoliittista linjaa. Tapaat ehdokkaitamme seuraavan kerran la 5.3. klo 11-14 Jyväskylän kävelykadulla. Viikonlopun ja maanantain aikana olemme liikkeellä muutoinkin eli kiertuekalenterimme löydät piirin kotisivuilta: www.keskusta.fi/keski-suomi
Hyvää kevättalven jatkoa sinulle ja hyvää ensimmäistä äänestyskertaa!
Ystävällisin terveisin

Pauliina Maukonen-Kärkkäinen
toiminnanjohtaja
Keskustan Keski-Suomen piiri


Maia Fandi (Vihreät):

Moi Will ja kiitos viestistäsi,

Onnittelut kansalaisuudesta ja äänioikeudesta! On hyvä, että haluat ottaa perusteellisesti selvää eri puolueiden ehdokkaiden kannoista koskien maahanmuuttoa. Aihe on minulle yksi tärkeimmistä poliittisista teemoista hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen ohella. Aihe on myös henkilökohtaisista syistä minulle tärkeä, sillä olen itsekin naimisissa maahanmuuttajan kanssa ja lapsillani on kahden maan kansalaisuus. Lisäksi työskentelen tällä hetkellä sosiaalityöntekijänä pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleiden parissa.

Vastauksia kysymyksiisi:


Mikä on puolueenne virallinen kanta maahanmuuttoon? Mitä mieltä puolueenne on maahanmuuttajien integroinnista suomalaiseen kantaväestöön?


Kysymykseen virallisesta kannasta virallinen vastaus puolueen nettisivuilta:
"Vihreiden uudessa Suomessa ollaan suvaitsevaisia. Kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti. Rasismia ja syrjintää ei yksinkertaisesti hyväksytä. Meille kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Jokainen meistä voi olla oma itsensä - kunhan kunnioittaa toisten oikeutta samaan.Vihreiden uusi Suomi on maa, jossa myös uudet suomalaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi - ja hyödylliseksi. Jokaisen maahanmuuttajan tarina on erilainen. Suomeen tulevia kohdellaan ihmisinä, ei kasvottomana massana. Suomi välittää kaikkein heikoimmista sekä maan rajojen sisällä että niiden ulkopuolella. Siksi, että se on järkevää. Mutta ennen kaikkea siksi, että se on oikein.
Vihreiden uudessa Suomessa maahanmuuttopolitiikka merkitsee toimivia ja reiluja ratkaisuja. Tänne saa tulla yrittämään ja tekemään töitä. Helpotamme maahanmuuttajien työllistymistä ja parannamme kotouttamista Suomeen takaamalla, että kaikki voivat opiskella suomen kieltä."

Eli vihreät haluavat olla rakentamassa Suomea, jossa jokainen ihminen on arvokas ja yhtä tärkeä riippumatta esimerkiksi ihonväristä, uskonnosta tai synnyinmaasta. Vihreät puolustaa vähemmistöjen oikeuksia ja asemaa. Itse asiassa Vihreät on alkujaan syntynyt ajamaan paitsi ympäristöasioita, myös vähemmistöjen asemaa. Vihreiden maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan voit tutustua tässä linkissä: http://www.vihreat.fi/node/59Miksi hiljaista enemmistöä ei ole huomioitu, kun on keskusteltu maahanmuuttoasioista? Miksi kukaan ei ole kysynyt meiltä, mikä olisi tehokkain tapa integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan?
On totta, että pakolaisuuteen ja esim. turvapaikanhakijoihin liittyvät asiat vievät usein suurimman huomion maahanmuuttopoliittisesta keskustelusta.

Monet maahanmuuttajat - tulivat he sitten avioliiton, työn tai pakolaisuuden kautta ovat kuten sinä, ahkeria ihmsiä, jotka haluavat tehdä työtä, maksaa veroja ja osaltaan osallistua suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen. On todella tärkeää, että kaikilla maahanmuuttajataustaisilla on mahdollisuus osallistua suomea ja päästä opiskelujen ja työharjoittelujen kautta mukaan työelämään. On tärkeää, että on matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja kaikille avointa toimintaa, joissa erilaisista taustoista tulevat ihmiset kohtaavat.

Minua häiritsee se, että politiikassa ja julkisessa keskustelussa huomio on usein vain maahanmuuttovaiheessa, elämä jatkuu kuitenkin sen jälkeenkin. Mielestäni pitäisi puhua maahanmuuttopolitiikan sijaan laajemmin monikulttuurisuuspolitiikasta; siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen kun maahan on - tavalla tai toisella - muutettu. Miltä elämä kaikkine osa-alueineen näyttää 5, 10 tai 15 vuoden jälkeen muutosta? Millaiset mahdollisuudet on seuraavalla sukupolvella, joka kasvaa kahden kulttuurin välillä ja kuinka heitä voidaan tukea, jotta välttyisimme esim. Ranskan kaltaiselta tilanteelta?

Pakolaisuuteen liittyy poliittisessa ja julkisessa keskustelussa todella voimakkaita kantoja; pelkoja, stereotypioita, uhkakuvia. Tutkimusten mukaan Suomessa hyväksytään helpoimmin maahanmuuttajat, jotka tulevat länsimaista ja ovat valkoihoisia. Pakolaiset usein edustavat paljon erilaisempia kulttuureita, tapoja kuin länsimaista tulevat maahanmuuttajat, ja suuri osa pakolaisista (tällä hetkellä eniten tulee Afrikasta, Lähi-Idästä ja Kaakkois-Aasiasta) poikkeaa ulkonäöltäänkin enemmän suomalaisista. Minun käsitykseni on, että työ-, opiskelu- ja perhesyihin perustuvaa maahanmuuttoa pidetään yleisesti hyväksyttävämpänä kuin pakolaisuutta. Pakolaiset nähdään usein sosiaalipummeina. Näinhän se ei saisi olla. Julkinen paniikki "pakolaistulvasta" tai turvapaikanhakijoiden tulvasta Suomeen vie huomion pakolaisten asioihin. Samalla unohtuu se, että Suomeen tulee pakolaisina ja turvapaikanhakijoina määrällisesti vähän ihmisiä.

Kiintiöpakolaisten määrä on poliittisesti päätettävä asia niin kunnissa kuin valtionkin tasolla. Keskusteltaessa pakolaisista - ja vastaavasti myös kehitysavusta - keskustellaan itse asiassa siitä mikä on Suomen ja suomalaisten yhteiskunnallinen, globaali vastuu, millä tavalla Suomi sitoutuu kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin jne. Pakolaisuus siis on poliittisesti enemmän mielipiteitä jakava asia kuin työ-, opiskelu- tai perhesyihin perustuva maahanmuutto. Vihreiden mielestä Suomen pakolaiskiintiötä tulisi nostaa nykyisestä 750stä 1000 pakolaiseen vuodessa. Lisäksi turvapaikka- ja perheenyhdistämishakemusten käsittelyä tulisi nopeuttaa lisäämällä resursseja maahanmuuttovirasto Migriin.

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että suhteessa pakolaisten määrään heihin liittyvät asiat dominoivat maahanmuuttokeskustelua ja jättävät varjoonsa monia muita asioita. Harmillista on myös monen politiikonkin huono tietämys asioista; oletetaan että pakolaisten määrä suhteututtana kaikkiin maahanmuuttajiin olisi erityisen suuri, mikä ei pidä paikkaansa. Kuten kirjoitit, suurimmat syyt, miksi Suomeen muutetaan ovat rakkaus sekä työ- ja opiskelu. Kielen opiskelu, työllistyminen, oman paikan löytäminen suomalaisessa yhteiskunnassa ovat asioita jotka yhdistävät kaikkia maahan muuttaneita. Mulla on suuri huoli maahanmuuttajataustaisten suuresta työttömyysprosentista. Tunnen paljon maahanmuuttajataustaisia ja kaikilla on sama toive: päästä töihin, löytää oma paikka Suomessa. Valitettavasti maahanmuuttajataustaisten työllistyminen ei ole kovin helppoa Suomessa; työmarkkinoilla on ennakkoluuloisia asenteita, aksentilla puhuttavaa suomen kieltä ei hyväksytä, ulkomaista opiskelu- ja työkokemusta ei arvosteta jne. Toki tähän on positiivisia poikkeuksiakin, mutta monelle kynnys päästä kiinni työelämään on korkea. Tätä kynnystä pitäisi pystyä madaltamaan. Työllistyminen edistää kotoutumista.

Kysyt, miksi maahanmuuttajia ei ole kuultu tähän asiaan liittyen. Mielestäni on tärkeää, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuuksia tulla kuulluksi ja päästä vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Yhteiskunnassa, jossa ihmiset voivat kokea olevansa osa sitä, myös voidaan paremmin. Onkin tärkeää, että ihmisillä - niin maahanmuuttajilla kuin muillakin - on mahdollisuuksia olla mukana rakentamassa parempaa huomista. Vihreissä on mukana jonkin verran eri kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä (enemmänkin saisi olla!). Maahanmuuttaja-asioissa tärkeitä äänitorvia myös puolueiden suuntaan ovat erilaiset yhdistykset.

Miksi minun maahanmuuttajana tulisi äänestää juuri sinua tai muita puolueesi ehdokkaita?


No siksi, että äänestäessäsi Vihreää tiedät mitä saat. Monissa muissa puolueissa saattaa olla yksittäisiä ehdokkaita, jotka ovat perehtyneitä maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen, mutta toisaalta samassa puolueessa saattaa olla hyvin kriittisesti suhtautuvia ehdokkaita myöskin. Vihreät suhtautuvat puolueena myötämielisimmin maahanmuuttoon ja haluavat käydä tästäkin teemasta avointa keskustelua. Äänestäessäsi Vihreää, äänestät ihmistä, jolle erilaisista taustoista tulevien ihmisten tasa-arvo on tärkeää.

Itsekehu ei ole vahvimpia alueitani, mutta yritänpä kertoa omista parhaista puolistani :) Minä olisin hyvä valinta, koska olen henkilökohtaisten kokemusten, työn ja politiikan kautta perehtynyt tähän teemaan liittyviin asioihin vielä keskivertovihreääkin enemmän. Antamalla äänesi minulle, annat äänesi ihmiselle, joka ei pelkää puhua aroistakaan aiheista, joka uskaltaa kyseenalaistaa, joka uskaltaa asettua vastakkain perussuomalaisten kanssa.
Voit käydä tutustumassa ajatuksiini enemmän nettisivullani www.maiafandi.com.

Tervetuloa 29.3 klo 18-20 seuraamaan Monikulttuurikeskus Glorian järjestämää paneelikeskustelua, jossa on eri puolueiden kansanedustajaehdokkaita, olen mukana edustamassa Vihreitä.

Jos sulla herää kysymyksiä luettuasi vastaukseni, niin ota ihmeessä uudestaan yhteyttä :) (Tähän vuorokauden aikaan annetut vastaukset saattaa olla hieman sekavia...)


Yst. terv,

Maia F.


Jutta Urpilainen (SDP):

Hei,

Mikä on puolueenne virallinen kanta maahanmuuttoon? Mitä mieltä puolueenne on maahanmuuttajien integroinnista suomalaiseen kantaväestöön?

SDP on suvaitsevaisuuden ja vapauden liike. Olemme myös Suomen kansainvälisin puolue. On Suomen etu, että saamme uutta luovuutta ja asiantuntemusta suomalaiseen työelämään. Maahamme muuttaneet tuottavat palveluita ja luovat uutta yritystoimintaa. Maahanmuutto Suomeen ja Suomesta muihin maihin on osa kansainvälistymistä. Ihmisille on tarjottava nykyistä tehokkaampia kotouttamis- ja työllistymispolkuja.

Miksi tätä hiljaista enemmistöä ei ole huomioitu, kun on keskusteltu maahanmuuttoasioista?

Olisi varmasti pitänyt pystyä huomioimaan vielä paremmin. Minusta maahanmuuttotaustaiset ihmiset ovat kiitettävän aktiivisesti osallistuneet julkisuudessa käytyyn keskusteluun, tuomalla oman ainutlaatuisen näkökulmansa esille. Itse kaipaan maahanmuuttotaustaisten ihmisten entistä vahvempaa osallistumista myös päätöksentekoon. Eduskunnassa ei esimerkiksi ole yhtäkään maahanmuuttajaa. Toivottavasti tilanne muuttuu mahdollisimman pian. Esimerkiksi SDP:llä on erinomaisia ehdokkaita. Nämä voivat olla muutosvaalit myös tässä mielessä.

Mitä siis oikeastaan haluan kysyä, taitaa olla tämä: Miksi minun maahanmuuttajana tulisi äänestää juuri sinua tai muita puolueesi ehdokkaita?

SDP:llä on uskottavin ja selkein resepti suomalaisen hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Me teemme sen, mitä lupaamme. Suomi ja suomalaiset ovat kärsineet vaikeasta taloudellisesta taantumasta ja nyt on laitettava talous oikeudenmukaisella tavalla kuntoon. Se on jokaisen suomalaisen, on hän sitten maahanmuuttaja tai ei, etu. Myös maahanmuuttopolitiikan kohdalla SDP:llä on selvä, jäsennelty näkemys. Sen löydät täältä:

http://www.sdp.fi/sites/www.sdp.fi/files/politiikka/reilu_ja_hallittu_maahanmuuttopolitiikka.pdf

SDP tarjoaa siis erinomaisen vaihtoehdon nykyhallituksen politiikalle. Vaihtoehtomme tuo työtä ja vahvistaa oikeudenmukaisuutta. Talous- ja veropoliittisen ohjelmamme löydät täältä:

http://www.sdp.fi/sites/default/files/politiikka/tyo_ja_oikeudenmukaisuus_web2.pdf

Ystävällisin terveisin,

Jutta Urpilainen
SDP:n puheenjohtaja

Peter Östman (KD):

Hei Will ja tervetuloa Suomeen!

Ja kiitos erittäin asiallisesta kirjeestä. Vastaan ilolla ja menen heti asiaan vastaamaalla sinun kysymyksiisi.


Tässä on ote Kristillisdemokraattien vaaliohjelmasta:

Kristillisdemokraatit eivät hyväksy muukalaisvihamielisyyttä, syrjintää eikä rasismia missään muodossa. Suvaitsevaisen maahanmuuttajailmapiirin luominen on sekä poliittisten päättäjien, viranomaisten että tiedotusvälineiden vastuulla.
Tietämättömyys elättää ennakkoluuloja. On tärkeää ymmärtää maahanmuuton syitä ja muuttajien haasteita, etteivät kielteiset ilmiöt saa kasvualustaa. Kristillisdemokraatit haastavat suomalaiset kasvamaan muualta muuttaneiden ihmisten hyväksymisessä luopumatta omien perinteidemme ja arvojemme kunnioittamisesta.
Kotoutumisen myötä maahanmuuttaja haluaa lopulta kokea asuvansa Suomessa kuin kotimaassa, ei ulkomailla. Kotoutumista edistää, kun häntä kohdellaan ensisijaisesti ihmisenä, jolla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kantasuomalaisilla. On tärkeää saada maahamme pysyvästi jäävät kotoutumaan ja osaksi yhteiskuntaamme mahdollisimman pian ja hyvin. Se edellyttää oikeita toimia päättäjiltä ja viranomaisilta, mutta myös kantasuomalaisten kotoutumista monikulttuuristuvaan Suomeen.
Tulevina vuosina tarvitsemme maahanmuuttajia työvoimana, kun väestömme vanhenee ja työelämään tulevien määrä supistuu. Harkitusti toimien emme luo ongelmia, vaan ratkomme niitä. Maahanmuuttajat tuovat mukanaan monipuolista inhimillistä, sosiaalista ja kulttuurista pääomaa kielitaito mukaan lukien. Näitä tietoja ja taitoja on hyödynnettävä määrätietoisesti yhteiseksi hyväksi.
Tästä on kyse: 1. Maahanmuuttajan kotoutumisen lähtökohtana on työllistyminen, ja sille on annettava kunnon edellytykset. Tärkeintä on työllis- tää nykyiset maahanmuuttajat, joista kohtuuttoman suuri osa on työttöminä. Työllistämällä heidät saamme voimavaroja tukea vai- keuksissa eläviä lähellä ja kaukana.
2. Maahanmuuttajille turvataan oikeus oppia hyvin jompikumpi ko- timaisista kielistä oman ammattikielen oppimisen tarve ja koulu- tustaso huomioon ottaen. Erityishuomiota on kiinnitettävä kotona olevien äitien sekä puolisoina maahan muuttavien kielitaidon kart- tumiseen.
3. Maahanmuuttajille kerrotaan kotouttamisvaiheessa suomalaisen yhteiskunnan periaatteet ja ne maahanmuuttajan kulttuuriset ta- vat, jotka ovat ristiriidassa lainsäädäntömme kanssa. Kulttuuri- eron sitä edellyttäessä kerrotaan naisten ja tyttöjen oikeuksista ja sukupuolten välisestä tasa-arvosta maassamme sekä naisille ja tytöille että miehille ja pojille.
4. Maahanmuuttajien taloudelliset etuudet tulee saattaa samalle ta- solle kuin muissa EU-maissa ja vastaamaan Suomen kansalaisen perusturvaa.
5. Maahanmuuttaja-termiä käytetään vain sellaisissa tilanteissa, joissa sillä on erityistä merkitystä esimerkiksi palvelun saamisen kannalta tai sen lisätessä yhdenvertaisia mahdollisuuksia.
6. Suomessa opiskelevien ulkomaalaisten opintojen osana tulee olla pakollinen, riittävän laaja kielikoulutus, joka antaa mahdol- lisuuden työllistyä maahamme. Vastavalmistuneelle myönnetään lyhytaikainen työnhakuviisumi, jos vastavalmistunut ei saa heti työpaikkaa, mutta haluaa jäädä maahamme työhön.
7. Maahanmuuttoviraston henkilökuntaa lisätään turvapaikkahake- musten käsittelyn nopeuttamiseksi. Se on sekä turvapaikanhaki- jan että valtion kannalta edullisinta.
8. Suomen tulee jatkossakin ottaa vastaan nykyinen määrä pakolai- sia humanitäärisistä syistä. Rikkaana länsimaana meidän on kan- nettava osamme inhimillisen hädän lievittämisessä. Pakolaisten valinnassa otetaan huomioon heidän kulttuuriset edellytyksensä sopeutua Suomeen. Pakolaispolitiikkamme tulee olla ihmisarvoa kunnioittavaa ja harkittua.
9. Pakolaisuutta ehkäistään ensisijassa järkevällä kehitysyhteistyöllä ja humanitaarisella avulla. Pakolaisten auttamisen heidän kotiseu- duillaan on laskettu olevan jopa seitsemän kertaa tehokkaampaa kuin heidän sijoittamisensa Suomeen.
10. Työvoiman vapaan liikkumisen myötä Suomessa on tuhansia EU- kansalaisia töissä työehdoilla, jotka vaivoin täyttävät minimivaa- timukset. Työehtojen sekä vero- ja muiden velvollisuuksien suh- teen pitää noudattaa Suomen määräyksiä ja niiden noudattamista tulee valvoa aktiivisesti ja riittävillä resursseilla.
11. Suomi toimii aktiivisesti sen varmistamiseksi, että EU:n tasolla toimitaan romanivähemmistöjen aseman parantamiseksi lähtö- maissaan kuten Bulgariassa ja Romaniassa.
12. Ulkomaalaislakia muutetaan siten, että Suomessa asuvan henkilön yli 60-vuotiaalle tai vaikeasti sairaalle omaiselle voidaan myöntää oleskelulupa, jos henkilö on huomattavan riippuvainen sukulaises-
taan. Huomattavaa riippuvuutta arvioitaessa otetaan huomioon hakijan terveydentila, jokapäiväisestä elämästä suoriutuminen, mahdollisuus turvautua kotimaassa oleviin omaisiin ja henkinen hyvinvointi mahdollisen taloudellisen riippuvuuden lisäksi.
13. Rikoksesta johtuvat karkottamisasiat on voitava päättää yleisis- sä tuomioistuimissa ja tavallisilla valitusmahdollisuuksilla. Näin vältytään pitkältä karkotusprosessilta maahanmuuttovirastossa ja hallintotuomioistuimissa eikä maahanmuuttajan tarvitse elää epävarmuudessa.
14. Kansainvälisen kaupan yhteyksissä ja kehitysyhteistyössä hyö- dynnetään kohdemaista Suomeen muuttaneiden henkilöiden asi- antuntemusta, yhteyksiä, kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta.
MIKSI ÄÄNESTÄISIT KRISTILLISDEMOKRAATTEJA? TÄSSÄ MUUTAMA PERUSTELU:

- Kulunut vaalikausi on sisältänyt useita takaiskuja demokratialle. Kris- tillisdemokraatit haluavat yhä tarjota puhtaampaa politiikkaa. Äänes- täminen on voitava kokea mielekkäänä. Tämä edellyttää ehdokkailta ja heidät asettaneilta poliittisilta ryhmiltä selkeitä vaihtoehtoja sekä valituilta päätöksentekijöiltä uskottavaa ja suoraselkäistä toimintaa.
- Vapaus uskoa ja ilmaista omaa uskoaan on ihmisen tärkein perus vapaus,
sillä se koskettaa syvästi ihmisyyttämme ja maailmankuvaamme.
- Yhteiskunnan taloudenhoidon tavoitteena tulee olla ihmisten koko- naisvaltainen hyvinvointi, joka sisältää henkisen, fyysisen ja hengelli- sen ulottuvuuden. Pahoinvointi yhteiskunnassa on saatava laskuun ja hyvinvointi nousuun. Kristillisdemokraatit katsovat tulevaan vaalikau- teen kantaen vastuuta lasten ja lastenlasten hyvinvoinnista. Hyvään taloudenpitoon kuuluu, että omaisuus jätetään lapsille paremmassa kunnossa kuin se on saatu.

- Kristillisdemokraatit asettavat perheen yhteiskunnan hyvinvoinnin keskiöön. Hyvinvoinnin lähtökohtana on, että perheissä voidaan hy- vin. Muuttuvassa yhteiskunnassamme kristilliset arvot antavat vah- van perustan perhepolitiikalle.
- Perheiden hajoaminen ja työmarkkinoiden epävakaus on lisännyt hy- vinvointivaltion antaman turvan ja toimeentulon tarvetta. Lapsiper- heiden asema tulonjaossa on heikentynyt. Heikointa tulokehitys on ollut yksinhuoltajilla sekä monilapsisissa perheissä ja perheissä, jois- sa on alle kolmivuotias lapsi. Lapsiperheiden köyhyysaste on kymme- nessä vuodessa lähes kolminkertaistunut. Yli 150 000 suomalaislasta elää niin sanotun köyhyysrajan alapuolella.
- Haluamme säilyttää lainsäädäntömme pohjana kristillisen avioliit- tokäsityksen. Avioliittolaki tulee säilyttää koskemassa vain yhden naisen ja yhden miehen muodostamaa parisuhdetta.

Ystävällisin Terveisin | Med vänliga hälsningar | Best Regards

Peter Östman
Puoluesihteeri | Partisekreterare | Secretary General
Suomen Kristillisdemokraatit r.p


Jorma Uski (Perussuomalaiset):

Hei


Juuri julkaistussa puolueen vaaliohjelmassa tuo kysymys on kiteytetty periaatteeseen:
Työhön tulevat ja sillä itsensä/perheensä elättävät maahanmuuttajat ovat tervetulleita.

Suomalaista sosiaaliturvaa ja etuuksia tavoittelevat "turvapaikkashoppailijat" eivät.

Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa koko maailman sosiaaliaputoimistoksi.

Tuota eivät käsittääksemme hyväksy täällä asuvat ulkomaalaisetkaan, koska nuo ongenonkijat mustaavat myös heidän, rehellistä työtä tekevien maineen ja aiheuttaa ristiriitoja kantaväestön kanssa.

terveisin
Jorma Uski


Andreas Elfving (RKP):


Will,

kiitos kysymyksistäsi - vastaan mielellään niihin meidän puolueen puolesta.

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen virallinen kanta maahanmuuttoon on vuodesta 2008, ja meidän "Integraatiopoliittinen ohjelma" löytyy netistä ruotsiksi(http://sfp.fi/files/Partidagsbeslut08/Integrationspolitiskt_program_2008.pdf) ja englanniksi (http://sfp.fi/Site/Widget/Editor/100/files/program/Integration%20Policy%20Programme%202008.pdf). Jos poimin sieltä muutaman kohdan, niin lähtökohta on se että Suomi tarvitsee hyvää maahanmuuttopolitiikkaa, tarvitsemme enemmän maahanmuuttajia, ja näemme kulttuurit rikkautena eikä uhkana. Suomi on aina ollut maa johon on muutettu, ja maahanmuuttajat kuten Fazerit, Sinebrochoffit, Finlaysonit y.m. ovat antaneet Suomelle paljon innovaatiota, työpaikkoja ja rikastuttaneet Suomea kautta aikojen. Nykymaailmassa Suomen on oltava avoin yhteiskunta johon mielellään muuttaa.

Pakolaiskysymyksessä puolueemme ajaa kiintiöpakolaisten kiintiön nostamista 750:stä tuhanteen vuodessa. Nykykiintiökin on ollut Suomelle ongelmallinen, joten olemme ajaneet kunnille lisäresursseja integraatiotyöhön. Nämä lisäresurssit ovat myös toteutettu tämän hallituksen aikana. Suomi on rikas maa, ja meillä on moraalinen velvollisuus kantaa vastuuta myös maailman pakolaisongelmasta. Tässäkin ihmiset ajattelevat monella eri tavalla - mutta tämä on meidän puolueen näkökanta. Parasta olisi, ettei kenenkään tarvitsisi paeta omasta maasta, mutta valitettavasti maailman tilanne on mikä se on. Suomenkin pitää kantaa vastuuta niistä ihmisistä, joiden on paettava omasta maasta.

Integraatio Suomen yhteiskuntaan kulkee kielitaidon kautta. Suomessa tulisi osata Suomea ja Ruotsia. On luonnollista että yksikielisissä kunnissa oppii kunnassa vallitsevaa kieltä ja että kaksikielisissä kunnissa voi valita kumpaa kieltä opiskelee. Suomen kulttuuri ja historia on myös hyvä tuntea, että ymmärtää miten ja miksi me suomalaiset ajattelemme kuten teemme. Työpaikka, ja mahdollisuus elättää itseään ja perhettään on tietysti avainasemassa. Tämä pätee sekä Suomalaisiin että samalla tavalla maahanmuuttajiin. Haluamme olla mukana rakentamassa sellaista Suomea, missä työtä on tarjolla kaikille, ja tämä tapahtuu parhaiten tukemalla yrittäjyyttä ja innovaatiota. Yrittäjät rakentavat Suomen hyvinvointia.

Suomessa asuu suuri joukko ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen samalla tavalla kun sinä. Meidän tulee parantaa keskustelu kanssanne, koska olet aivan oikeassa asiantuntemustanne ei ole huomioitu tarpeeksi.

Miksi maahanmuuttaja tulisi äänestää meitä? Maahanmuuttajat ovat erilaisia kuten kaikki muutkin, joten kaikki maahanmuuttajat tuskin näkee maailmaa samalla tavalla kuin me. Mutta osa varmasti :) Suomen ruotsalainen kansanpuolue ei pelottele ihmisiä maahanmuutolla. Ymmärrämme että Suomi tarvitsee lisää ihmisiä, ja että on Suomen edun mukaista avata yhteiskuntamme ja saada uusia ajatuksia ja globaalisempi ympäristö kulttuurisesti ja taloudellisesti. Olemme tottuneita näkemään asiat vähemmistön silmien kautta ja meillä on hyvä ymmärrys siitä, että vähemmistöt pitää otta huomioon, ja että kaikki voittavat kun tämä toimii.

Toivottavasti olen pystynyt vastaamaan kysymyksiin :) Olet tervetullut mukaan keskustelemaan asiasta enemmän - Suomen Ruotsalaisella kansanpuolueella on Integraatiopoliittinen neuvottelukunta joka on avoin, ja puoluejärjestö joka toimii Englannisksi - Multicultural Finland. Kerron mielellään näistä enemmän ja jatkan keskustelua jos kiinnostusta löytyy!

kunnioittaen,
Andreas Elfving
integraatiopoliittisen neuvottelukunnan sihteeri

Olli-Pekka Niskanen (Kokoomus):

Hei Will ja kiitos yhteydenotostasi!

Kokoomuksen ehdokkaana eduskuntavaaleissa on maahanmuutajataustainen henkilö, Lulzim Voca. Olisi hyvä jos keskutelisit hänen kanssaan, luulen että teillä olisi paljon yhteistä jaettavaa. Löydät hänen yhteystietonsa piirin sivujen kautta; www.keski-suomenkokoomus.fi ja sieltä eduskuntavaalit 2012.

Yst.terv.

Olli-Pekka Niskanen


Merja Kyllönen (Vasemmistoliitto):

Hei!
Vasemmistoliiton maahanmuutto- ja maahanmuuttajapoliittisen ohjelmatyöryhmän vetäjänä toimitan teille materiaalia, jossa
on käyty läpi puolueemme kantoja esittämiinne kysymyksiin. Maahanmuuttopoliittinen ohjelma on vielä kesken, mutta maahanmuuttajapoliittinen
ohjelma on valmis ja ohessa liitteenä.
· Maahanmuuttajapoliittinen toimenpideohjelma pdf-muodossa (hyväksytty puoluevaltuustossa 28.3.2010)
Syy miksi teimme ensin maahanmuuttajapoliittisen ohjelman olikin lähinnä siinä, ettei maassamme elämäänsä elävien ihmisten tilannetta ole pohdittu juuri millään tavalla.
Varmaan meilläkin on paljon kehitettävää ja korjattavaa suunnitelmissa ja tässäkin ohjelmassa, mutta olemme pyrkineet löytämään tavan käydä
laajempaa keskustelua ainakin Vasemmistoliiton sisällä, koska muutoin politiikassa järkevä keskustelu on tuntunut olevan lähes mahdotonta ja julkisuus on tukenut vain
negatiivista uutisointia. Toivottavasti ohjelma avaa hiukan meidän ajatuksia ja mikäli haluatte kysyä vielä lisää, niin olen käytettävissä.

yst.terv:
Merja Kyllönen, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä


Sini Korpinen (Kokoomus):

Hei,


Kiitos viestistäsi, ja onnittelut uudesta kansalaisuudesta - jos nyt näin voi sanoa! Pahoittelen viivästynyttä vastausta.

Puolueemme virallinen kanta on, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa maahanmuuttoa, jos mielimme ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaamme. Tarvitsemme työtä, työntekijöitä ja yrittäjyyttä - tässä uskomme meillä olevan voitettavaa juuri maahanmuuttajilta. Olet aivan oikeassa siinä, että vaikka pakolaiset muodostavat pienehkön prosentuaalisen osuuden kaikista Suomeen tulevista maahanmuuttajista, keskustelu keskittyy usein heihin. Vaikka maahanmuuttoon - kuten mihin tahansa muuhunkin ilmiöön - liittyvistä ongelmista on saatava avoimesti puhua, pitäisi keskittyä uhkien sijasta myös mahdollisuuksiin.

Kotouttamiseen ja integrointiin on varattava riittävästi resursseja, jotta voimme onnistua tässä. Tällä hetkellä resursseja ei ole aina riittävästi esimerkiksi suomenkielen opetukseen.Meidän mielestämme tärkeää on kuitenkin, että maahanmuuttaja pystyy osallistumaan ja sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan samalla kun hän säilyttää yhteyden myös omaan kieleen ja kulttuuriin.

Olet oikeassa myöskin siinä, että usein maahanmuuttokysymyksistä puhutaan ikään kuin maahanmuuttajista huolimatta, eikä heidän kanssaan. Siksi esimerkiksi Kokoomuksen läheisjärjestönä toimii Kansalliset Maahanmuuttajat, jotta uussuomalaiset löytäisivät tiensä puolueeseemme. Kansalliset Maahanmuuttajat osallistuvat aktiivisesti muiden läheisjärjestöjen, kuten Naisten ja Nuorten Liittojen, tavoin puolueen sisällä käytävään keskusteluun, ja heitä löytyy myös luottamushenkilöpaikoilta. Näin pystymme laajentamaan myös omaa ymmärrystämme kaikista maahanmuuttajien haasteista.

Olemme pyrkineet omassa retoriikassamme tuomaan esille juuri mahdollisuuksia, joita maahanmuuttoon liittyy - siksi järjestimme esimerkiksi Hei, me puhutaan maahanmuutosta -keskustelukiertueen. Jotta huomio kiinnittyisi myös Sinun kaltaisiisi, jotka tuovat paljon hyvää mukanaan.

Kokoomuksen vahvuus on se, että me haluamme luoda kaikille mahdollisuudet menestykseen tässä maassa - ihonväristä, uskonnosta, iästä ja kielestä huolimatta. Uskomme, että teemamme puhuttelevat kaikkia, jotka haluavat tehdä töitä yhteisen hyvän eteen - niin uussuomalaisia kuin syntyperäisiä suomalaisia. Kaikilla tulee olla oikeus tehdä töitä Suomen ja täällä asuvien hyvinvoinnin eteen. Työn tekemisen on oltava kannattavaa, ja tähän Kokoomus on esittänyt useita parannuksia.

Jos Sinulla on lisäkysymyksiä joistakin teemoistamme, vastaan mielelläni.

Ystävällisin terveisin,

Sini Korpinen

Poliittinen sihteeri

9 comments:

 1. Hei!

  Hirmu hyvä kun laitoit saamasi vastaukset näkyviin. Antaa varmasti vinkkejä monille äänestäjille, jotka vielä ovat epävarmoja ehdokkaastaan.

  Kävin muuten katsomassa taulusi Gloriassa, todellisia hyvän mielen teoksia! :)

  ReplyDelete
 2. Well, there we have it. Most of it looks to be heaps of logarrhea (almost as though they were paid by the letter), but a few questions were sort of almost answered. You can at least figure out a bit about their attitudes between the lines.

  Inversely, you can also see a bit of "deer in the headlights" there, too. And the Perussuomalaiset still come off sounding like Finland's version of the American "Tea" Party.

  Good luck with your choice. :)

  ReplyDelete
 3. @Ilona, hieno kun tykkäsit mun tauluista. Tämä oli mielenkiintoinen projekti. Olen kirjoittanut jutun tästä asiasta tämän viikon Jylkkäriin...

  @Marcus, keep in mind it was just one PS candidate who answered, and here in JKL, the PS politicians have supported at least one important project -the Gloria multicultural center.
  I was pleased that everyone answered my questions (with the exception of the Pirates, and quite a few even gave their own personal feelings on the subject.

  ReplyDelete
 4. Impressive. I didn't believe that you'd get so many responses! It wouldn't happen in my country, at least...
  Hope that helped you to make the choice :)

  ReplyDelete
 5. You know, that's true. And now that I think of it, as far as the short replies were concerned the PS guys' did offer the most pertinent reply.

  I guess if anything my abrasiveness toward them comes from my own situation: I'm not currently employed (having no degree and a history of mostly service industry jobs that have corporate policies against giving more than a mere "yeah, he worked here from [date] to [date] and his position was [job]" does not help me in the least). My wife, even though she is a citizen, also has no degree and has never had a job before. But we couldn't stay in America and stay married - she was a visa overstayer. Now that she's left, she can't return to the USA for ten years. So I wind up keeping a very close eye on this issue (mind you, it's still better than spending the whole six and a half years of our marriage in the States worrying about my wife's possible deportation, but hey).

  I don't mean to be in this situation, and I hope to get out of it as soon as possible. One step at a time. As a matter of fact, I'll be writing more on that on my own blog soon.

  As far as all the letters are concerned, it shocks me that so many went to such great lengths to actually write something (or have somebody sit down and write something for them) directly TO YOU rather than sending out a brochure, form letter, or reference to a website. Yet another reason I will continue to love living here.

  ReplyDelete
 6. Hi, very important issue and it was nice to see every answer. I altough did not get, why there were two answers in your article (Jylkkäri) from National Coalition party (Kokoomus) and not a single one from the Centre party (Keskusta). Maybe it was a choice, I don't know, but it wasn't so objective.

  ReplyDelete
 7. The Jylkkäri editorial staff decided which comments to publish in the paper, not me. As you have noticed, I have published all of the responses that I received here in my blog. Jylkkäri didn't publish the comments from Vasemmistoliitto either, so I don't think it was a question of objectivity on the part of the editors. I suggest you contact the staff at Jylkkäri and let them know your concerns.

  ReplyDelete
 8. Maybe it was an editorial choice - and true, no Vasemmistoliitto either! Well, the paper have been published so no can do, this is not a treshold question for me :) I believe the goodness in people, so I hope there was no political agenda behind this. Keep up the good work!

  ReplyDelete
 9. I'm sorry the Pirate Party cannot answer, because the party doesn't have an official stance on immigration.

  We do have candidates such as myself who believe in making it as easy as possible to blend in the Finnish society, to get an education, to get a job, to get to know the fellow Finns. I don't know what are the specific ways to do this, for this I would hear out the immigrants themselves. One things that is lacking I guess is the proper introduction to the Finnish system and your possibilities, what are the things you can do and how to achieve your goals. There should also be prjects to better have the immigrants in dialog with the native Finns.

  - Maria Morri, candidate for the Pirate Party, speaking for herself

  ReplyDelete